Директорот на Приштинската агенција за борба против корупција, Шаип Хаволи, рече дека над 65 функционери и поранешни високи функционери на Косово се под истрага за корупција.

Во интервју за сервисот на Радио Слободна Европа на албански јазик, тој рече дека во осомничените има заменик-премиери, министри и заменици министри, градоначалници, членови на управни одбори и други.

Официјални лица осомничени за корупција вклучуваат шефови на кабинети на локално и централно ниво, директори на оддели, советници во општински собранија, високи функционери на централно и локално ниво, како и постојани секретари во некои министерства.

Повеќето од осомничените работеле во периодот на поранешната влада од 2017 до 2019 година.

Тој рече дека борбата против корупцијата е во голема мера под влијание на недостатокот на политичка волја, како и дека Агенцијата се соочува со разни форми на корупција, од најблага до вработување, до најтешка злоупотреба на службената положба.

Хаволи исто така посочи дека има стагнација во борбата против корупцијата во сите сегменти.

“Во текот на оваа година, решивме голем број случаи. Досега испративме 65 случаи со кривични пријави до високи функционери во соодветните обвинителства. Ова е само приближна бројка. Испративме 20 писма до косовската полиција и другите институции за понатамошни истраги. „Рече Хаволи.