Новата студија на тимот од Харвард покажа дека работниците во супермаркетите , а особено касиерките, имаат 20 пати поголем ризик од „зараза“ од вирусот корона во споредба со општата популација.

Во еден супермаркет во Бостон, истражувачите откриле стапка на инфекција од 20 проценти во споредба со стапка од 1,3 проценти кај општата популација.

Повеќе од три четвртини од вработените немале симптоми како што се треска, кашлица и отежнато дишење.

Покрај тоа, оние кои директно се занимаваа со клиенти, како што се касиерките, имаа пет пати поголема веројатност да  бидат позитивни на тестовите од нивните колеги.

Видовме многу објавени студии за изложеноста на вработените, но ви сите во фокусот беа   здравствени работници – вели д-р Џастин Јанг, визитинг-професор на Универзитетот Харвард и редовен професор на Медицинскиот факултет во Бостон – Никој не ни помислуваше на други професии  кои беа подеднакво ангажирани во  време коронарни вирусни пандемии.

Истражувачите дошле до овие податоци откако ги анализирале податоците на 104 вработени во супермаркет во Бостон.

Резултатите покажале дека секој петти вработен бил позитивен на вирусот корона, а повеќето биле ангажирани на каса. Интересно, 75 проценти од нив немале симптоми.