Хашим Тачи потврди дека обвинението на Специјализираното обвинителство во Хаг е потврдено против него.

Во исто време, тој поднесе оставка на функцијата претседател Косово.

Тој ќе оди во Хаг доброволно, како и Кадри Вејсели, против кого исто така е потврдено обвинение за воени злосторства.

Тачи и се обрати на јавноста во живо и потврди дека оди во Хаг.

„Со цел да се заштити интегритетот на Косово, почитувајќи го партнерството со меѓународната заедница, јас денес поднесувам оставка како претседател. Се чувствувам многу горд на оваа одговорност што ја сносив. Во овие нови околности, ги повикувам политичките сили да внимаваат да не навлегуваат во скапа или институционална криза. „Земјата нема време да изгуби, да ја одржи смиреноста“, рече Тачи.

Konferencë për media (Drejtpërdrejt)

Konferencë për media (Drejtpërdrejt)

Posted by Hashim Thaçi on Thursday, November 5, 2020