Хрватската академија на науките и уметностите и предложи на владата еден од условите за пристапување на Србија во ЕУ да биде признавањето на хрватскиот јазик.

Хрватската академија на науките и уметностите (ХАЗУ) побара од владата, еден од условите за пристапување на Србија во Европската унија, да биде официјален Белград јавно и недвосмислено да го признае хрватскиот јазик како посебен и независен стандарден јазик и еден од официјалните јазици на ЕУ, објави Хина.

Изјавата беше дадена од Комитетот за хрватски стандарден јазик на Хрватската академија на науките и уметностите, а беше прифатена од раководството на Академијата, а сега е официјалниот став на Хрватската академија на науките и уметностите, кој му беше доставен на премиерот Андреј Пленковиќ.

Според соопштението на Хрватската академија на науките и уметностите, комитетот ја дал изјавата земајќи го предвид фактот дека српските културни и јавни тела, како и институциите финансирани од нејзиниот буџет, честопати го негирале постоењето на хрватскиот јазик и нејзината историја и присвоеното хрватско книжевно наследство, особено хрватската литература од Дубровник, објаснувајќи ја со тезата дека дубровничките писатели наводно пишувале на српски јазик.

Одлуката, велат, е донесена поради тоа што во образовната програма во српските училишта хрватскиот јазик е наводно лажно претставен како српски јазик кој се нарекува само со хрватско име.