Холандија го доби најефикасниот енергетски автопат обложен со асфалт што ја намалува отпорноста на гумите, заштедувајќи го горивото возачите

Тоа е обновен пат помеѓу градовите Делфт и Зутемер кој има свое, одржливо снабдување со енергија. Енергијата за осветлување на патиштата, како и за семафорите, генерира 220 соларни панели кои се вградени во штитови за бучава.

За да може да се користи локално произведена електрична енергија во текот на ноќта, покрај патот е поставена голема батерија, која складира сончева енергија преку ден.

Осветлувањето покрај патот е направено и поодржливо со повеќе енергетски ефикасни LED светла, кои можат да се затемнат кога патот е помалку зафатен.

Површината е изработена од асфалт, со што се намалува отпорот на тркалање на автомобилски гуми, така што учесниците во сообраќајот трошат помалку гориво на тој дел од патот долг 17 километри.