Министерството за надворешни работи на Холандија издаде портокалово предупредување за Хрватска поради влошување на епидемиолошката состојба во таа земја и ги советуваше своите граѓани кои минуваат одмор во Хрватска веднаш да се вратат во земјата.

На другите им беше препорачано да патуваат во Хрватска само доколку е потребно.

По враќањето од Хрватска, 14-дневна изолација се препорачува за сите холандските туристи.

Министерството за надворешни работи на Холандија издаде портокалово предупредување за Хрватска поради влошување на епидемиолошката состојба и зголемувањето на бројот на заразени со корона вирусот.

Туристичките агенции сега собираат податоци за холандските туристи во Хрватска, а се проценува дека има неколку илјади.

Туристите кои платиле пакет аранжмани ќе бидат вратени во Холандија од туристичките агенции.

Холанѓаните кои пристигнале во Хрватска со своите возила се советуваат веднаш да најдат опција за безбедно враќање.

За разлика од Хрватска, која се третира како една целина, во Шпанија и Португалија, само погодените области се ставени на портокалова листа.

Портпаролот на холандскиот национален институт за здравство рече дека, според Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕДЦД), Хрватска е меѓу првите шест европски земји со најголем број заразени на 100 000 жители, и покрај падот на бројот во последните неколку дена.


Напишете коментар