Селото во близина на Глина со само 195 жители беше најтешко погодено од земјотресот, две семејства останаа под урнатите зидови.

На самиот влез во Мајске Полјане, јасно се гледа дека ова место било најпогодено од земјотресот. Самото село има само 195 жители, а бројот на жртви на разорниот земјотрес веќе се пет лица. Сцените во селото се апокалиптични.

Хрватските медиуми се на лице место. Сите се борат со емоциите. Цело село е собрано пред една куќа каде се покажа дека под урнатините се најдени мртвите тела на таткото и синот.

Локалното население ги пречека медиумите со информација дека првата жртва е веќе позната – 20-годишно момче, кое беше пронајдено мртво во една од многуте урнати куќи. Две лица биле извлечени живи, а по неколкумина се трага. 

Багерите се обидуваат да расчистат огромни купишта урнатини, остатоци од зидови, гломазен и мал мебел и под нив се обидуваат да го пронајдат несреќните луѓе под урнатините. Се собираат соседите, семејството, кумовите, Црвениот крст и полицијата.

Во куќата имаше татко и син, полицаец кој потврдува дека го пронашле мртвиот татко и по околу половина час копање со багер, било пронајдено телото на синот, млад човек.

Сите се уништени, во страв, паника, плачат. Додека оваа акција сè уште траеше, екипата отиде со кучињата во друга куќа на нешто помалку од еден километар, што исто така беше целосно срушена, а наводно имало и две лица.

Додека се медиумите во селото не се знаеше дали се живи, но повеќето од собраните претпоставуваа дека не се – веќе поминаа четири часа од земјотресот и пропаста. Подоцна беше потврдено дека таму биле пронајдени уште две жртви.

Шокантни сцени насекаде во околината на Петриња. Патиштата и мостот што води кон Петриња беа оштетени, што го отежнува возењето, а реката автомобили се движеше кон Петриња. Ниту има патарина. На пат кон Глина, пет жители на домот за стари лица во Кузмиќ, едат во инвалидска количка на патот и плачат.

Луѓето се исплашени и се молат колку и можно побрзо да заврши целата агонија.