Шест лица, од кои повеќето лекари, се уапсени денес во Кина за кражба на органи на починати пациенти, јавија локалните медиуми.

Криминалната група ги излажала семејствата на починатиот, велејќи им дека тие ги користеле органите за да им помогнат на болните луѓе на кои им е потребна трансплантација, објави Би-Би-Си

Истрагата утврди дека меѓу 2017 и 2018 година тие ги отстраниле црниот дроб и бубрезите од 11 лица во болниците во провинцијата Анхуи.

Во Кина има многу луѓе на списокот на чекање за органи, и на државата и е тешко да најде доброволни донатори, додава Би-Би-Си.

Според извештаите на локалните медиуми, трговијата со органи се справувале од четворица високи лекари, кои работеле во одделот за донирање органи во болници.

Претежно краделе органи од жртвите на сообраќајни несреќи, што предизвикало сериозни повреди на мозокот, додека другите органи останале неоштетени.

Тогаш шефот на интензивна нега, Јанг Суксун, дошол кај семејствата и ги прашал дали се согласуваат да ги донираат органите на починатиот, на што некои семејства дале писмена согласност.

Телата на починатиот потоа биле однесени од болниците среде ноќ и биле ставени во комбе, кое било во боите на брза помош, а потоа биле исечени и органите биле извадени на непознати локации.