Хрватска ги нарекуваше косовските Албанци „браќа по оружје“, па не е изненадување што тие се залагаат за укинување на Специјалниот суд за злосторства на ОВК. Овој став Хрватска го презентираше на состанокот на земјите членки на ЕУ, во врска со укинувањето на судот во Хаг.

Тоа нивно барање се совпадна со обвинението против Агим Чеку, кој е хрватски државјанин и сопственик на генералскиот чин на хрватската армија, што го доби од Фрањо Туѓман. Оттаму, Чеку лесно може да ги поврзе Хрватска и ОВК.

Чеку бил испратен како член на хрватските воени формации на Косово, каде во 1999 година бил назначен за началник на Генералштабот на ОВК, на местото на Сулејман „Султан“ Селими.

Чеку беше ранет во хрватската воена акција “изгорена земја”, во Масленица, поради што го доби генералскиот чин од Туѓман. Не е тајна дека многу Албанци се бореа во Хрватска под негова команда. Чеку командуваше со паравоената формација Зенга во 1991 година, која е одговорна за киднапирањата, убиствата и масакрите врз Србите во Госпиќ. Истите соборци на Чеку ја продолжија војната на Косово само под покровителство на ОВК на Косово.

Тој своето искуство од војната во Хрватска и начинот на извршување на злосторствата врз цивилното население, „го понесе со себе во ОВК“, за што сега е обвинет.

За време на војната во Косово имало и припадници на единицата Зенги или „воени кучиња“, како што се нарекувале самите себе, кои се бореле на страната на ОВК. Поточно, тие само им ја вратија услугата на Албанците за нивната борба во хрватската војна.

Имавме можност да се сретнеме со нив во Кошаре, каде што тие дејствуваа како снајперисти, но и низ целото Косово. „Имаше Хрвати кои беа на страната на ОВК, кои дејствуваа во самото Косово, но имаше и такви во Албанија каде беа под раководство на специјалните сили на НАТО, се сеќава Владимир Лазаревиќ, пензиониран генерал полковник на Југословенската армија и командант на Приштинскиот корпус на ВЈ за време на војната во Косово и Метохија и бомбардирањето на НАТО на СРЈ. Лазаревиќ вели дека како ќе се стега кругот околу терористичките водачи од ОВК, загриженост кај Хрватите е очекувана.

Тој посочува дека лесно може да се случи Чеку да ја компромитира Хрватска на суд преку неговото сведочење.

Целта на Хрватска е со неговото појавување пред Специјализираниот суд да се избегне делот што го поврзува со војната во Хрватска, како и обуката што ја имаше со припадниците на ОВК на хрватско тло.

Инаку, пред Судот за воени злосторства во Белград, Агим Чеку беше осуден на 20 години затвор за воени злосторства што ги извршил врз Србите и другите неалбанци во Косово и Метохија. Тој беше обвинет за убиство на 669 Срби и 18 неалбанци.

Обвинението исто така тврди дека од почетокот на 1998 година до првите денови од 2000 година, Хашим Тачи и Агим Чеку, во соработка со другите припадници на ОВК и наоружани албански групи, а во рамки на кампањата за прогон и етничко чистење, планираа и спроведуваа терористички акции на Косово и Метохија, во кои беа убиени или сериозно ранети стотици неалбански цивили од сите делови на општеството, вклучувајќи жени, деца, стари лица и немоќни. Сите активности беа организирани од началникот на Генералштабот на ОВК, Агим Чеку.

Во текот на 1993 и 1994 година, трупите на Чеку во Хрватска се осомничени дека извршиле многу злосторства врз српското население, за што сведочеше Скот Тејлор, поранешен припадник на канадската единица УНПРОФОР. Тејлор еднаш рече: „Многу канадски мировници беа сведоци на злосторствата извршени од војниците на Чеку и ги погребаа грозоморните остатоци од телата“.

Некои странски разузнавачки служби го опишуваат Чеку како планер за масакрот врз српските цивили во зоните заштитени од ООН помеѓу 1993 и 1995 година, кога тој беше назначен за началник на штабот на воениот округ Госпиќ. Во оваа област, тој командуваше со операцијата „Бура“ во август 1995 година.