Во Хрватска, како што објави Државниот Завод за статистика, помалку луѓе починаа во трите пролетни месеци (март, април и мај) оваа година отколку во истиот период претходните четири години.

Иако се прелиминарни, овие податоци се изненадувачки затоа што многу европски земји забележаа драматично зголемување на смртноста поврзана со пандемијата на коронавирус во текот на пролетта. Така, бројот на смртни случаи од „Ковид-19“ би можел да биде 60 проценти поголем отколку што покажуваат официјалните податоци, покажа анализата на „Фајненшал тајмс“ на жртвите од првиот пандемски бран спроведена во 14 земји. Во сите анализирани земји, освен Данска, бројот на смртни случаи е значително поголем од официјалниот број на смртни случаи од коронавирус. Како што се очекуваше, најизразено зголемување на морталитет забележаа европските земји кои беа најпогодени за време на првиот пандемски бран, како што се Белгија, Италија, Франција, Шпанија и Велика Британија.

Што се однесува до Хрватска, ситуацијата е различна, барем според првичните податоци на Државниот Завод за статистика. Во март, првиот месец од пандемијата со коронавирус САРС-Ков-2, 4.401 луѓе починаа во Хрватска, или 58 повеќе отколку во исто време во 2019 година. Во април умреа 4762 жители, што е за 284 повеќе отколку во април 2019 година, кога Хрватска починаа 4478 луѓе. Најмногу изненадувачки се првичните податоци од мај годинава, кога ДЗС регистрираше 3.851 смртни случаи или 456 помалку отколку во мај минатата година.

Кога се гледа вкупната смртност во трите пролетни месеци во последните пет години, таа е најниска годинава. Според податоците на ДЗС , 13.014 лица починале во март, април и мај 2020 година, или 112 помалку отколку во истиот период во 2019 година, кога во Хрватска починале 13.126 лица. Две години порано умреа 13.696 жители, во 2017 година 13.456, а во 2016 година 13.377 жители.


Напишете коментар