Победата на Џозеф Бајден на изборите за претседател на САД беше предвидлива, изјави членот на Комитетот за меѓународни прашања на Думата, Антон Морозов.

„Што се однесува до Бајден, неговата победа беше предвидлива бидејќи сегашниот претседател Доналд Трамп беше технички кандидат и на последните избори. Во тоа време, планот беше да се победи Хилари Клинтон, но поради здравствените проблеми што ги имаше во решавачкиот дел од изборната кампања, изборот падна на Трамп. Тој секогаш имал улога на шоумен и никогаш не бил третиран сериозно “, смета Морозов.

Сега, додаде тој, тие го ставија Трамп на место и, очигледно, ја избраа куклата на Вол Стрит, т.е. финансиско-олигархискиот капитал на Америка, кој отсекогаш бил владејачки дел од естаблишментот.

Тој исто така верува дека е малку веројатно дека Трамп ќе биде избран на крајот.

Некои правни битки ќе се водат некое време, но веќе може да се каже дека е избран нов претседател, рече тој.