Со досегашното учество на најголемиот светски настан во Дубаи – EXPO 2020, истражувачкиот и развоен центар на Пинк постигна голем успех со моќниот дрон ИКА 20.

Има се повеќе заинтересирани за српските дронови со многу добри перформанси, а PR-DC е на прагот да потпише вредни договори. Само една малезиска компанија сака 100 беспилотни летала од PR-DC.

Има интерес има од сите страни. Како да слета спејс шатл. Овде на ЕКСПО во Дубаи, има огромен број делегации, изјави сопственикот на Пинк медиа груп Жељко Митровиќ, кој е таму заедно со тимот на Центарот за развој и истражување Пинк.

Дрон ИКА 20, произведен во Белград, наскоро ќе полета за далечната Малезија, имајќи предвид дека друга компанија од оваа земја е заинтересирана за соработка и набавка на првиот српски дрон.

Импресионирани сме од дизајнот, многу ни се допаѓа, изработен е од квалитетен материјал и многу нè интересира како ќе изгледа во иднина, велат посетителите и додаваат:

Дефинитивно изгледа добро, а сега слушам дека и неговите карактеристики се такви.
Тијана Петрашиновиќ од компанијата PR-DC вели дека сите се воодушевени од тоа што го нудат, а позитивните коментари на нив делуваат многу охрабрувачки.

Благодарение на односот цена-квалитет, PR-DC сега може да продава сè што произведува. Инаку, цената на овој голем дрон ИКА 20 е 50 илјади евра, откри Никола Петрашиновиќ од PR-DC.

Во иднина ќе ги зголемиме нашите капацитети, за да го зголемиме пазарот, вели тој.