Најстарата жена во Каталонија, Марија Брањас (113), која веќе две децении живее во старечки дом на истокот на Шпанија, во градот Олот, го победи вирусот корона и успешно се опорави.

Медиумите пренесуваат дека Марија имала среќа да преживее, затоа што 17 луѓе починале во нејзиниот дом за само еден ден. Сега Брањас е најстарата жена која го победи корона вирусот, пред неа тоа беше Холанѓанката Корнелија Рас има 107 години.

Бранјас е роден на 4 март 1907 година и како дете успеа да го победи шпанскиот грип, една од најголемите пандемии што го опустоши светот од 1918-1920 година. години.

Американските медиуми пишуваат дека Марија е родена во Сан Франциско, дека нејзиниот татко бил новинар и затоа се преселиле во Шпанија, каде во 1931 година се омажила за доктор со кого имала три деца. Денес таа има 11 внуци и 13 правнуци.

Здружението Gerontology Research Group потврди дека Брањас е најстарата личност во светот, која успеа да го победи COVID-19.


Напишете коментар