Водечкиот американски експерт и експерт за инфективни болести Ентони Фаучи рече дека САД може да постигнат имунитет на стадо во “разумно брз” период следната година, ако доволно Американци се вакцинираат против коронавирусот.

Фаучи за американската телевизија Си-Би-Ес изјави дека „помошта на патот“ е во форма на вакцина, но дека Американците треба да бидат внимателни како што се ближат празниците и да спречат ширење на вирусот во текот на зимата. Тој додаде дека Соединетите држави се во многу, многу тешка ситуација, бидејќи бројот на случаи на инфекција продолжува да расте.

„Вакцините ќе бидат достапни релативно наскоро, ако Американците издржат“, рече Фаучи.