За разлика од Обединетите нации, научниците предвидуваат дека светската популација значително ќе се намали до 2100 година, а пресврт ќе биде во 2064 година.

Тим од научници во стручното списание „Лансет“ објавија дека до крајот на овој век, најверојатно ќе има 8,8 милијарди жители на Земјата – две милијарди помалку отколку што предвидуваат Обединетите нации.

Според оваа прогноза, повеќето луѓе на светот ќе бидат во 2064 година – околу 9,7 милијарди. После тоа, истражувачите очекуваат да се намали стапката на наталитет: во 183 од 195 земји во светот, стапката на наталитет ќе падне толку многу што нема да можат да ја одржат својата популација без имиграција.

Според студијата, повеќе од 20 земји, вклучително и Јапонија, Шпанија, Италија и Полска, ќе загубат повеќе од половина од нивното население до 2100 година. Дури и моментално најнаселената Кина, која има 1,4 милијарди жители, ќе има само 730 милиони до крајот на векот.

Според предвидувањата, населението ќе се зголеми во субсахарска Африка. За 80 години, Нигерија може да има 800 милиони жители и со тоа да биде втора најнаселена земја во светот – по Индија.

„Кога жените имаат поголем пристап до образование и можат да го контролираат породувањето, тие во просек се одлучуваат на помалку од 1,5 деца“, рече водачот на студијата Кристофер Мареј од Институтот за здравствено мерење и евалуација (IHME) на Универзитетот во Вашингтон во Сиетл, кој го поддржуваат Бил и Мелинда Гејтс.

Овој вид развој е всушност „добра вест“ за човековата околина, рече Мареј. Помалку луѓе во светот би можеле да го намалат производството на храна, а со тоа и штетните гасови. Но, за земјите од регионот под Сахара, предвиденото зголемување на бројот на жители, според Мареј, ќе донесе подобри економски шанси.

За повеќето не-африкански земји, помала работна сила може да има „сериозни негативни последици за економијата“.

Во Нигерија, од друга страна, бројот на способни лица ќе се зголеми од денешните 86 милиони на 450 милиони. Затоа, постарите општества ќе треба да ги реформираат своите социјални и здравствени системи, предупредуваат авторите на студијата.

Со оглед на тоа што животниот век се зголемува, бројот на луѓе на возраст над 80 години ќе се зголеми од сегашните 140 милиони на 866 милиони. До крајот на векот, повеќе од една четвртина од населението ќе биде старо над 65 години.

Главниот фактор што го предизвикува тимот на Мареј да има помал раст на населението од ООН, е очекуваната стапка на наталитет. Додека Обединетите нации предвидуваат дека една жена во просек ќе раѓа 1,8 деца, анализата на Мареј и неговите колеги започнува од фактот дека таа стапка ќе биде 1,5. За стабилно население, потребната стапка на наталитет е 2,1 деца по една жена.

Ричард Хортон, главен уредник на Лансет, објаснува дека студијата покажува радикална промена во геополитичките односи во моќта.

На крајот на овој век, светот ќе биде мултиполарен, со Индија, Нигерија, Кина и САД како најважни сили – заклучи тој.


Напишете коментар