Силите на морнарицата на иранската револуционерна гарда спроведоа голема поморска вежба на 3 јануари, користејќи 700 чамци во водите на Заливот, што се совпаѓа со годишнината од атентатот врз Касем Сулејмани, и во присуство на командантот на Револуционерната гарда.

Видеото покажа демонстрација на моќта на силите на Басиџ во морнарицата на Револуционерната гарда во близина на пристаништето Асалвија во водите на Заливот.

Нашите вооружени и мобилизациони сили се секогаш подготвени да ги бранат виталните интереси на Иран во водите на Заливот … Постојат тајни делови од нашите воени можности што можат да бидат прикажани само на теренот – изјави командантот на иранската револуционерна гарда, генерал-мајор Хусеин Салами.

Тој посочи дека одбранбените способности достигнаа напредни линии во светот, истакнувајќи дека овие вежби им биле покажани на нивните сојузници, како и на непријателите.

Важно е да се напомене дека на 3 јануари 2020 година, командантот на силите на револуционерната гарда Кудс, генерал-мајор Касем Сулејмани, заедно со заменик-началникот на единиците за мобилизација на ирачките луѓе, Абу Махди Ал-Мохандис, беа убиени откако американски авион го погоди нивниот конвој. .

Пазете се од Иран, не знаете се што поседуваме . Можеме да ве збишеме со еден потег . истакнаа иранските власти.