По болните признанија на српските актерките Милена Радуловиќ (25) и Ива Илинчиќ (24) за сексуално злоставување и вознемирување од страна на учителот по глума Мирослав Мика Алексиќ (68), се огласи и друга негова жртва.

„Повраќав секогаш кога сликата од тој ден ќе ми се вратеше. Тој ме убеди дека не можам ништо да му направам“, го започна своето сведочење анонимната девојка.

„Дојдов во тоа студио како многу мало девојче. Уште од мали нозе, во главата ми беа засадени некои работи за него, како Мика е најпаметниот и кумот на светот, како тој е мерилото за сè вредно, добро, убаво. Луѓе кои не биле во студиото, не можат да разберат што беше тој за сите нас. Без претерување го сметавме за божество и тој беше како наш татко. Кога ве навредува, мислите дека ве навредува со причина, неговиот збор за мене беше заповед, поради недостаток на самодоверба што неговиот третман кон мене доведе до … Јас не градев свои ставови, туку ги прифаќав неговите некритички“, рече таа и додаде:

„Неговото мислење за мене утврдување каква сум. Кога првпат ме повика во канцеларијата и ги изврши своите злосторства, бев преплашена. Ја напуштив канцеларијата, обидувајќи се со сите сили да се убедам себеси дека е педагошки, дека е Мика, неговиот начин на работа, дека само ми посакува добро и дека никогаш не би ме повредил на кој било начин, секако сеќавајќи се на неговата забелешка дека не смеам никому да кажувам за ова затоа што се чуваат тајни и дека во спротивно нема да заврши добро.Необјасниво е колку ме изманипулираа и колку му верував, со додавање на голем страв. Почнав да повраќам секој ден, понекогаш три или четири пати на ден, бидејќи когаќе ми се врати слика од тој ден, моето тело реагира на тој начин. Бев засрамена, се срамев и бев исплашена. Немав храброст да го споделам ова со некого, да кажам некому, а камоли да направам нешто против него. Тој ме убеди дека не можам да му направам ништо. Ова е кривично дело планирано со години, каде од рана возраст слушате како секоја жена мора да има тајна за да биде жена, како родителите не се наши пријатели и како е строго забрането да им кажуваме што се случува во тоа студио, како не верува дека има самодовербата на жените … Морам да признаам дека ми требаше многу време да соберам сила и храброст да го кажам сето ова, но сфаќањето дека многу девојки поминаа низ она што го поминав и јас и дека тој сè уште го прави тоа и ги подготвува да ги задоволат неговите болни сексуални потреби, ние пет се охрабривме да кажеме што ни се случи за да не се случи никому повторно“, заклучува девојката која сакала да остане анонимна.