Кинеските власти имаат намера да ја зголемат поддршката за Русија во услови на заострување на западните санкции против Москва. Ова го изјави во понеделникот официјалниот претставник на Министерството за надворешни работи на Кина Ванг Венбин, цитиран од ТАСС.

Ние сме силно против употребата на еднострани санкции. Кина и Русија одржуваат сеопфатно меѓусебно партнерство. За заштита на државниот суверенитет, Кина и Русија ќе се поддржат едни со други, рече тој на редовниот брифинг, коментирајќи ги заострувањето на американските санкции против Москва.

Според дипломатот, Пекинг се надева дека Соединетите држави и Русија ќе воспостават конструктивен политички дијалог и ќе ги решат разликите „на еднаква основа, врз основа на меѓусебно почитување“. Едностраните санкции на Соединетите држави се манифестација на хегемонија, тие предизвикуваат општ револт, додаде Ванг Венбин.

Како што прецизираше претставникот на кинеското Министерство за надворешни работи, во услови на пандемија светската заедница мора да се обедини за да се надминат новите предизвици. Во таква ситуација, потребно е да се интензивираат напорите насочени кон одржување на мирот и безбедноста во светот, заклучи тој.

Руско-американските односи ескалираа по интервјуто со американскиот претседател, во кое тој рече дека Москва ќе мора да ја плати цената за наводно мешање во изборите во САД, а исто така се согласи со новинарот дека Владимир Путин е убиец. Рускиот амбасадор во Соединетите држави тогаш беше повикан на консултации во Москва, каде се наоѓа од 21 март. На 15 април Бајден потпиша указ за санкции против Москва, а на 16 април Руската Федерација објави реципрочни мерки.