Според податоците објавени од Министерството за надворешни работи на Кралството Белгија, Истрската жупанија во моментов е најуспешен регион во спречувањето на ширење на коронавирусот и единствениот „зелен“ регион на светската мапа на корона.

Мислам дека ова треба да се земе со претпазливост, но бројките се сепак индикативни. Зад нив стои модел заснован на систематска работа, соработка на сите нивоа и дисциплина. За жал, сега влегуваме во фаза во која сите мора да дадеме се од себе да ја одржиме оваа ситуација, вели градоначалникот на Пула и претседателот на ИДС Борис Милетиќ.

Како што истакна тој, пред нас се денови во кои треба да го зачуваме здравствениот систем, но и животот мора да оди понатаму, што пред сè значи дека економијата не смее да страда. Се надевам дека Истра ќе продолжи да биде зелена на оваа карта, рече Милетиќ.

Началникот на штабот за цивилна заштита на Истра, Дино Козлевац, по повод објавата на белгиското Министерство, рече дека Истарската жупанија, благодарение на резултатите во борбата против коронавирусот, може да биде пример за сите други. Посочувајќи дека таквата состојба е резултат на соработка и разбирање на граѓаните и сите надлежни институции, Козлевац потсети дека граѓаните на Истра веќе три месеци се придржуваат кон мерките за носење маски во затворено и дека тоа очигледно дава резултати.

Тоа е мерка што бара најмалку жртва од сите нас и се покажа како најуспешна во превенцијата, заклучи Козлевац.

Пред една недела, покрај Истра, и Вараждинската жупанија беше меѓу најуспешните региони во Европа во спречувањето на ширење на коронавирус, според податоците објавени од Министерството за надворешни работи на Кралството Белгија. На таа карта имаше еден регион во Шведска, четири во Полска, два во Бугарија и два региони во Италија. Сега зелен регион е само Истра!