Испитувајќи како различното однесување и навики влијаат на веројатноста за инфекција со коронавирус, научниците направија интересно откритие.
Шпански научници разгледаа како различното однесување и навики влијаат на веројатноста за инфекција со коронавирус и открија интересно откритие: доставување намирници и стоки од супермаркетите, како и земање на четири нозе на домашно милениче на прошетка, го зголемуваат ризикот од ковид-19.

Хигиена по прошетка
Тие веруваат дека кучињата може да го земат вирусот некаде, а потоа да го шират и пренесат со допирање на контаминирани јавни површини и потоа да ги допираат и лижат нивните сопственици и области во домовите во кои живеат. Самите животни не се разболуваат, но бидејќи можат да го пренесат вирусот на сопственикот и на членовите на семејството и да предизвикаат болест, авторите на студијата ги предупредуваат сопствениците на кучиња да ја зголемат хигиената за време и по прошетувањето на животните.

Нарачување преку Интернет
Покрај тоа, истражувањето спроведено заеднички од Универзитетот во Гранада и од Андалузиската школа за јавно здравје откри дека нарачката на стока од супермаркет со достава до дома го зголемува ризикот од инфекција за неверојатни 94 проценти и всушност е поопасна од сам да пазарувате.

Простории на компанијата
За споредба, истата студија открила дека враќањето на работа во просториите на компанијата го зголемува ризикот од инфекција за 76 проценти, додека позитивниот наод на ковид-19 од член на домаќинство го зголемува ризикот за 60 проценти.