Италија во саботата имаше најголем број на смртни случаи од новиот коронавирус во Европа од избувнувањето на пандемијата – 64.036 – заземајќи го местото на Велика Британија, која досега го држеше тој неславен рекорд.

Италијанското Министерство за здравство во саботата објави дека во изминатите 24 часа имало 649 смртни случаи и 19.903 нови случаи.

Само САД, Бразил, Индија и Мексико се погодени посилно од епидемијата.

Податоците за Европа собрани од Франс Прес покажуваат дека Италија го надмина Обединетото Кралство во саботата. Велика Британија има десет смртни случаи помалку од Италија (64.026), по што следуваат Франција (57.567), Шпанија (47,624), Русија (46,453) и Полска (22,676).

Италија објави најголем број смртни случаи од ковид-19 во Европа во последните седум дена (4522), а по Италија следуваат Русија (3769), Германија (2949), Велика Британија (3012) и Полска (2815).

Од 1 ноември, Италија пријави повеќе од 25.000 смртни случаи (25.418), или исто толку колку што имаше од 2 април до крајот на октомври (25.463).

Меѓу најтешко погодените земји, освен во микродржавите, е Белгија, која има најголем број на жртви во светот според бројот на жители, 154 на 100.000 жители, по што следат Перу (111), Италија (106) и Шпанија (102). Велика Британија има 94 смртни случаи на 100.000 жители.