Приоритет за опозицијата во Македонија е да се запре самоубиствената политика на актуелната влада, што може да доведе до тоа да не постои ни „ М “ од македонскиот народ и јазик, а на крајот и до тоа да биде многу проблематично самото постоење на Македонија како унитарна држава, предупредува пратеникот во македонското собрание Иван Стоиљковиќ.

Како што владата на Мило Ѓукановиќ во Црна Гора ја собори контроверзниот Закон за слобода на вероисповед, владата на Македонија може да биде симната од власт поради ставот на премиерот Зоран Заев во врска со прашањето за македонскиот јазик, народ и историја, предупредува претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија, коментирајќи ги зовриените страсти во земјата поради тоа што владата, како што тврди опозицијата, тајно преговара за исполнување на бугарските барања, што ги доведува во прашање македонскиот јазик и историја. Најголемата опозициска партија, ВМРО-ДПМНЕ, организираше протести пред владата со барање за оставка на Заев.

Работата на опозицијата во овој момент е фокусирана да ја спречи владата да потпише каков било срамен анекс на договорот со Бугарија, а од друга страна, ако може, да се формира некоја друга експертска влада и да се одржат предвремени избори следната година, рече Стоилковиќ. Опозицискиот блок во Собранието ќе поднесе барање за гласање на доверба на владата до 15 декември.

На прашањето што точно преговарале претставниците на владата на Заев со претставниците на Бугарија, дали тоа ќе даде зелено светло за отворање на пристапните преговори меѓу Скопје и Брисел, Иван Стоилковиќ прецизираше дека станува збор за притисок на Бугарија, што се сведува на признавање на бугарското потекло на македонскиот народ.

Според Стоиљковиќ, во Македонија и во македонскиот политички блок се случува една операција кога поранешните комунисти одеднаш станаа спроведувачи на бугарската агенда, иако порано ВМРО ДПМНЕ беше обвинувано за блискост со Бугарија. Самоувереното однесување на Бугарија го објаснува со фактот дека и бугарската влада и претседателот добиле недвосмислена поддршка од американската администрација за сè што прават.