Водечкиот израелски лекар верува дека земјата може да биде близу до постигнување на „имунитет на стадото“, објави Би-Би-Си.

Ова се случува во услови кога мнозинството од населението има изградено заштита од инфекција која го запира нејзиното ширење – па дури и луѓето кои немаат имунитет сами се индиректно заштитени.

За коронавирус, предвидениот праг за имунитет на стадото е најмалку 65 до 70 отсто.

Но, научниците во Велика Британија се повнимателни.

Д-р Сара Пит, вирусолог од Универзитетот во Брајтон, повика на „голема претпазливост“ пред да се заклучи дека е постигнат имунитет на стадото – нешто за кое верува дека ќе биде тешко дури и со високи нивоа на вакцинација.

Таа рече дека е сè уште рано да се каже: Треба да видиме дали случаите во Израел продолжуваат да паѓаат и остануваат ниски.

Постигнувањето на ова ниво на имунитет на населението е важно за да се заштитат луѓето кои не можат да се вакцинираат или чиј имунолошки систем е премногу слаб за да се добие добар заштитен одговор.

Во Израел, повеќе од половина (5,3 милиони) од нејзините жители се вакцинирани, а дополнителни 830 000 луѓе биле заразени од вирусот, што треба да им даде природен имунитет.

Значи, околу 68 отсто од населението веројатно има антитела во крвта што можат да се борат против вирусот.

Проф. Ејал Лешем, директор на најголемата болница во Израел, Медицинскиот центар Шеба, рече дека имунитетот на стадото е единственото објаснување за фактот дека случаите продолжуваат да опаѓаат, дури и кога ќе бидат укинати повеќе ограничувања.

Постои постојан пад, и покрај враќањето на скоро нормалниот начин на живот, рече тој, додавајќи дека дури и ако некое лице е заразено, тој не го пренесува вирусот на луѓето со кои комуницира или се соочува.

Случаите на заразни болести се намалуваат во сите возрасни групи, вклучувајќи ги и децата, иако луѓето под 16 години не се вакцинирани.