На прашањето зошто Израел се предомисли за независноста на Косово по 12 години одбивање да го признае, Вилан рече дека има две причини

  • Постапките не се завршени, немаше состаноци меѓу официјални лица, не беа разменети дипломатски белешки, но тоа не значи дека процесот не е во тек или дека може да се врати назад – рече Вилан во интервју за Политика.

На прашањето зошто Израел се предомислил за независноста на Косово по 12 години одбивање да го признае, Вилан рече дека има две причини зошто признавањето на Косово е проблем – првата е дека признавањето на таков едностран потег може да биде од корист на Палестинците, а второто е односот со Србија.

Тој оцени дека е забележан напредок во односите меѓу Белград и Приштина.

Ги разбрав изјавите на претседателот Вучиќ, како и она што тој ми го кажа, и ќе се обидеме да работиме со максимална почит кон Србија. Претседателот Вучиќ му кажа некои работи директно на премиерот Нетанјаху – рече Вилан.