Работниците на римските гробишта протестираа затоа што повеќе не можеа да се справат со преполните мртовечници.

Тие ја обвинуваат владата дека не е во состојба да управува со пандемијата со коронавирусот.

Директорите на гробиштата велат дека 2.000 тела биле натрупани само во римскиот крематориум, а неговиот капацитет е 50 на ден, а другите гробишта биле преполни, пренесува порталот Индекс.

Секој втор ден, тие ни велат дека гробиштата се блокирани и дека нема повеќе места за нови мртви, рече Џовани Касиоли, претседател на професионалното здружение.

Градската компанија за погреб, АМА, на почетокот на неделава соопшти дека се соочува со невидена ситуација и дава се од себе за да обезбеди дополнителни 60.000 гробници.

Според извештајот, од октомври 2020 година до март 2021 година. имало 4.763 повеќе смртни случаи отколку во истиот период 2019/2020 година, а негативниот тренд продолжи и во април.

Досега, 116 000 луѓе починаа од ковид-19 во Италија. Повеќето од нив се наоѓаат на северот на земјата, но во последно време има сè повеќе смртни случаи во централна и јужна Италија.

Демонстрантите во петокот положија венци пред Храмот Херкул, во близина на градската катедрала.

Жал ми е, но тие не дозволуваат да ги закопаме вашите најблиски, стоеше на еден од венците.

На почетокот на оваа недела, еден Римјанец објави постери во градот во кои и се извинуваше на својата мајка, која почина во март, но нејзиното тело сè уште е во фрижидер.

Извини, мамо, сè уште не те закопав, пишува на постерот.

Опозициските политичари велат дека ситуацијата може да се избегне доколку градските власти во 2017 година ги слушаа предупредувањата дека крематориумот треба да се модернизира и прошири.