Сите веќе ги знаеме трите најважни мерки за одбрана од вирусот корона – маска за лице, физичко растојание и миење на рацете, но со доаѓањето на постудено време и почестиот престој во затворен простор, треба да се додаде и четвртиот – свеж воздух.

И додека капките паѓаат на подот релативно брзо, аеросолите можат полесно и подолго да лебдат и така да се шират во затворени простории.

Лошо проветрените простории ја зголемуваат можноста за пренесување на вирусот со помош на аеросоли, честички кои „лебдат“ во воздухот, објаснува директорот на одделот за заразни болести на Медицинскиот факултет во Росток, д-р Емил Реисингер.

Освен ширењето преку капките, многу помалите аеросоли се сметаат за главен пат на пренесување на коронавирус, но во помала мера, вели Реисингер.

И додека капките паѓаат на подот релативно брзо, аеросолите полесно и подолго лебдат и така се шират во затворени простории. Најлесен начин да ја елиминирате таа опасност е повремено да го отворите прозорецот. Стравувањата дека ќе настинете се без основа, велат медицинските работници.

Вентилацијата на просторијата неколку минути тешко може да ја промени температурата во просторијата, забележува Реисингер. Предметите во просторијата и ѕидовите ја одржуваат температурата и ќе ја ослободат зачуваната топлина.

Германски експерти препорачуваат канцелариските простории да се проветруваат на секој час 20 минути. Ако има помалку луѓе кои седат во собата, доволно е десет минути.