Аферата Wirecard, во која исчезнаа 1,9 милијарди евра, оставајќи ја компанијата во долг од уште 3,2 милијарди евра, кулминираше со сведочењето на германската канцеларка Ангела Меркел пред истражната комисија на Бундестагот. Компанијата, која е основана со цел да обезбеди услуги за плаќање преку Интернет, е тема со месеци поради аферата во која беше откриена сериозна проневера на пари, а потоа и бегството на Јан Марсалек , еден од директорите на компанијата, кој исчезна во јуни минатата година и се претпоставува дека е во Русија.

И сега на ред беше канцеларката да одговори на прашањето зошто таа жестоко лобираше во јавноста за компанијата само неколку месеци пред конечниот колапс и откривањето на измамата што се покажа како најголема во Германија од крајот на Втората Светската војна.

Администрацијата тврди дека Меркел во тоа време не знаела дека има некои неправилности во Wirecard кои биле откриени откако била пронајдена дупка од 1,9 милијарди евра во билансот на состојба на компанијата . Проблемот е во тоа што има членови на германскиот парламент кои сметаат дека во случајот со Wirecard, германската влада беше пристрасна кон компанијата и замижа на обвинувањата за деловни неправилности што очигледно доведоа до нејзино пропаѓање.

Во Бундестагот, Ангела Меркел беше запрашана зошто го спомна планираното преземање на компанија од страна на една кинеска компанија, за време на нејзината посета на Кина во септември 2019 година и дали компанијата е поддржана од висок функционер на нејзиниот кабинет. Канцеларката лобираше за Wirecard кај најмоќниот човек во Кина, рече Фабио Де Маси , еден од пратениците што ќе ја води јавната истрага, прашувајќи се зошто тоа е таков приоритет на Меркел. Канцеларката негираше дека е грешка во врска со патувањето во Кина.

Она што е познато за Wirecard од септември 2020 година, не беше познато во 2019 година. Немаше причина да се мисли дека има сериозни неправилности, и покрај написите во печатот, рече Меркел.

Меркел сега е јавно испрашувана. Нејзината позиција е особено тешка бидејќи, се чини, клучен човек во сè е нејзиниот поранешен министер за економија Карл-Теодор зу Гутенберг (тој е барон и неговата сопруга е правнука на Ото фон Бизмарк). Колку Ангела Меркел и другите во нејзината канцеларија беа информирани за фалсификување на билансот на состојба на компанијата и други проневери, сега треба да се открие. Нема 100 процентна заштита од криминално однесување, заклучи канцеларката Меркел.