По смртта на славниот предок пред четириесет и една година, животот на потомците на Тито се смени целосно.

Иако е роден на 7 мај, пред 129 години, роденденот на најголемиот син на југословенските народи и народности, Јосип Броз Тито, за време на неговото владеење се славеше на денешниот датум, односно на денот на почетокот на Десантот на Дрвар. Денот на младоста, чиј главен симбол беше штафетата на младоста, беше омилен празник за многумина, а најмногу се радуваа пионерите и младите, но и наследниците на Тито, кои денес претежно живеат во Србија и Хрватска.

Според некои од нив, по смртта на нивниот славен предок пред четириесет и една година, нивните животи се сменија целосно. Тие беа напуштени од оние на кои им беа најдобри пријатели за време на владеењето на Маршал, и со текот на времето тие исто така се дистанцираа едни од други.

Јосип Јошка Броз (73), син на најстариот син на Тито, Жарко Броз, вели дека ретко со кој од роднините е во добри односи. Како што објасни, со неговата сестра Светлана, од страната на татко му Жарко, која е специјалист по кардиологија и интерна медицина, воопшто не се слуша.

Светлана се однесуваше лошо кон нашиот татко Жарко, а исто така е во спор за имот со својата сестра и браќата. Кога беше помлада, таа имаше екплозивен карактер, а еднаш дури и извади пиштол и го впери кон нашиот татко кој беше инвалид и беше без една рака. Тогаш полудев, сакав да ја убијам, но дедо ми Тито клекна на колена и ме убедуваше дека не треба да го правам тоа. Искрено, од моите роднини се слушам само со сестра ми Златица, вели Јошка.

Внукот на Тито, Едвард Броз (70), син на најстариот син на Тито, Жарко Броз и Тереза ​​Кујунџиќ, со години не доаѓа во Србија затоа што чека да му застари затворската казна откако тој предизвика сообраќајна несреќа во 1992 година. Тој за Објектив изјави дека не сака да се експонира. Има информации дека за време на владеењето на неговиот дедо, тој им го давал својот дипломатски пасош на пријателите за да можат да патуваат, што некои го користеле за трговија со оружје, повикувајќи се на него. Како што дознаваме, Едвард живее скромно во стан во Загреб и целосно го изгубил контактот со другите наследници на Броз кои живеат во Хрватска.

Александра Саша Броз (52) е ќерка на помладиот син на Тито, Александар Миша Броз. Оваа театарска и телевизиска режисерка се разведе од актерот Ранко Зидаревиќ пред десет години, со кого ја има ќерката Сара. Како што изјави за Објектив, додека дише, ќе се обиде да го промовира делото на неговиот дедо Јосип Броз Тито.

Поголемиот дел од времето го поминував со дедо ми во Бриони, и за него беше важно неговата внука да биде добра ученичка. Поради големиот успех во училиште, тој ми го подари папагалот Кроки, рече таа. Нејзината ќерка и правнука на Броз, Сара (27), се занимаваат со сликарство. Таа за хрватските медиуми изјави дека нејзината мајка воопшто не ја смета за славна затоа што е внука на Тито и дека се обидува да не се разликува од другите на училиште. Андреј Броз е помалото дете на Александар Мишо Броз, вториот син на Тито. За разлика од неговата сестра Александра Саша, која не крие дека е потомок на познат предок, Андреј ретко го спомнува. Тој се школувал во Москва, а сега се занимава со консултантски услуги.

Александар Миша Броз е големо име во хрватската дипломатија, каде одлично се снајде веднаш по независноста на Хрватска. Иако беше почитуван дипломат, на Миша му се префрлаше дека како амбасадор на Хрватска во Џакарта, користел луксузен автомобил што му бил даден за употреба од индонезиската влада. Самиот Фрањо Туѓман побара од Броз да работи на унапредување на признавањето на Хрватска во африканскиот и азискиот дел на светот, односно неврзаните земји, затоа што тој беше син на Јосип Броз, кого тие народи го сакаа поради неговиот голем придонес кон нивната независност и неврзаност. Миша неодамна го прослави својот 80-ти роденден со своето најблиско семејство. Тој не одржува контакти со другите наследници на Тито во Хрватска и Србија.

Лука, правнук на Тито и внук на Јошка Броз, работи како готвач и шеф на кујната во белградски ресторан, каде што ја прави паштетата на Маршалот, како специјалитет. Рецептот го наследил, како што вели, од неговиот дедо Јошко Броз. Неговиот брат Филип, исто така правнук на Броз, работи како механичар во работилница за поправки на автомобили.