Минатата недела шпанската Цивилна гарда уапси тројца Хрвати кои беа членови на Баланскиот картел.

Заедно со уште двајца помлади сограѓани, Марко Б. и Филип Ш. Шпанската полиција во соработка со хрватски колеги и меѓународни полициски организации го уапси Золтан К. на 15-метарска јахта „Мајиц“ под хрватско знаме со скоро еден тон кокаин, кој во улична продажба би вредел околу 40 милиони евра.

Золтан К. беше шеф на таа група. Тој се занимаваше со туризам, угостителство, имаше мало пристаниште за чамци, претежно едрилици и помали јахти, камп, угостителски објект. За Золтан, неговите соседи велат дека е неверојатно способен човек, кој се разбирал од се и сешто, бил одличен капетан, наводно студирал мала бродоградба, исклучително трпелив човек со челични нерви.

Тоа е психолошкиот профил што се бара, бидејќи со едрилица да го поминете Атлантикот со еден тон кокаин не е мала работа.

Едрилицата, на која беше фатена групата „Шибеник“ со еден тон кокаин, беше во сопственост на Золтан К. и според неговите соседи до Нова година била закотвена пред неговата куќа. Тој живееше на идеално место, па со своите едриличарски способности и познавање на тајните на морето, беше идеален за таа работа и затоа беше избран од Балканскиот картел.

Го познавам уште од детството, вели еден од соседите на Золтан К. од Шпарадичи, убеден е дека водата му дошла до грлото поради заемот што го подигнал да ја уреди приземна куќа од неговиот дедо, кој доаѓал тука да го помине летото. Нивното семејство од Сплит се пресели во Шпарадичи пред војната во Храватска.

Золтан изгради уште два ката и мислам дека куќата во која живее со неговата мајка, чичко, сопруга и две деца е под хипотека. Како што ми рече пред неколку години, ми се чини дека таа австриската станбена штедилници му го стави јажето околу вратот, вели неговиот прв сосед.

Инаку, Балканскиот картел е криминална организација во која членуваат припадници на поранешната заедничка држава. Тоа се претежно државјани на Црна Гора, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија и некои други земји во Југоисточна Европа. Нивната основна дејност е шверц на дрога, особено кокаин од Јужна Америка за европскиот илегален пазар на дрога и активности поврзани со перење пари.

Според најновите податоци на организацијата за борба против дрогата, со седиште во Виена, земјите од Јужна Америка произведуваат над 2.000 тони кокаин и голема количина завршува на европскиот пазар. Патиштата одат директно од Јужна Америка до пристаништата за влез во Европа кои лоцирани во Шпанија, Белгија или Холандија.