Болсонаро, кој често пати им се спротивставува на насоките за социјално дистанцирање, препорачани од повеќето здравствени експерти, и за вирусот вели дека е „мал грип“, е под постојана и сериозна критика за намалување на сериозноста на епидемијата.

Под привремената команда на генералот Пачуело, повеќе од 20 стратешки позиции во Министерството за здравство се зазамени од воени лица. Најголемата критика против него, сепак, дојде кога по наредба на Болсонаро и желбата да се намалат негативните последици од големиот број смртни случаи, го смени форматот на презентација на податоците. По силен домашен и меѓународен притисок, Врховниот федерален суд донесе одлука податоците да мора да бидат објавени како што се правеше претходно.


Напишете коментар