Според европските истражувачи, ни треба само стоперка и неколку скали.

Мислите дека сте во добра форма, но не користете апликации или други паметни уреди за да водите сметка за вашето здравје? Нема проблем, истражувачите од Европското здружение за кардиологија велат дека се што ви треба е стоперката и скалите. Нивната студија открива дека времето потребно за некого да се искачи на 60 скалила може да го открие целокупното здравје на неговото срце и ризикот од кардиоваскуларни болести, пишува БГНЕС.

„Тестот за скали е лесен начин да се провери здравјето на вашето срце“, рече авторот на студијата, д-р Хесус Петеиро, кардиолог од универзитетската болница Ла Коруња, во соопштението за јавноста. „Ако ви треба повеќе од минута и пол, за да се искачиш 60 скалила, твоето срце не е многу добро и би било добро да се консултираш со лекар.

Студијата испитала 165 пациенти кои покажале симптоми на кардиоваскуларни заболувања и биле насочени кон тестирање на срцеви вежби. Секој од овие пациенти се соочил со проблеми, вклучувајќи болка во градите или отежнато дишење, за време на вежбање. Целта на истражувачите беше да ја проучат врската помеѓу редовните дневни активности (како што се качување по скали) и лабораториските вежби за срцеви пациенти.

„Идејата беше да се најде едноставен и ефтин метод за проценка на здравјето на срцето“, додаде д-р Петеиро. „Ова може да им помогне на лекарите да ги насочат пациентите кон пообемни прегледи.

Учесниците прво одеа или трчаа, интензитетот постепено се зголемуваше сè додека не се исцрпеа. Истражувачите ги измериле резултатите во метаболички еквиваленти (МЕТ), што ја открива врската со стапката на смртност. Колку повеќе МЕТ може да постигне лекар, толку е помала веројатноста дека тие ќе умрат предвреме.

По пауза од 15 до 20 минути, групата се искачи на скалите од 60 скалила без да застане или да трча. Пациентите на кои им требале помеѓу 40 и 45 секунди за да се искачат, имале просечно помеѓу 9 и 10 МЕТ за време на тестот за вежбање. Авторите на студијата велат дека достигнувањето на 10 МЕТ за време на вежбање е поврзано со низок ризик од смртност (помалку од 1% годишно).

Од друга страна, пациентите кои земале 90 секунди во просек имале помалку од 8 МЕТ. Ова значи ризик од предвремена смрт од 2 до 4 проценти секоја година или 30 проценти за 10 години.

Истражувачите исто така направиле слики од срцето на учесниците во групата за да добијат пристап до функцијата на органите под стрес. Ако срцето изгледа и работи нормално додека тренирате, ова укажува на низок ризик од развој на кардиоваскуларни болести.

Д-р Петеиро верува дека резултатите од тестот за качување по скали ќе бидат слични за општата популација, не само за пациентите со срцеви заболувања.