Словенечката полиција успеа да ја отвори шифрираната комуникација меѓу осомничените.

Словенечката полиција откри дека огранокот на кавачкиот клан, по наредба на шефовите на таа организирана криминална група, прошверцувале најмалку 790 килограми кокаин и префрлиле 5,6 милиони евра во готовина од Шпанија во Белград!

Според пишувањето на Вијести, словенечката полиција успеала да ја отвори шифрирана комуникација меѓу осомничените и да открие дека огранокот на кавачкиот клан во Словенија бил организиран од најблискиот соработник на бегалецот Радоје Звицер и уапсениот Слободан Кашчелан – Милан Вујотиќ.

Според собраната документација, ќелијата на кавачкиот клан во Словенија во 2018 година ја основал Филип Врзиќ, со одобрение на Милан Вујотиќ од Подгорица. Извори блиски до истрагата известуваат и откриваат дека 800 килограми кокаин запленети во близина на Азорските Острови во август 2019 година и припаѓале на оваа група.

Милан Вујотиќ, кого словенечката полиција го означи како главен организатор на кавачкиот клан во Словенија, наводно е десна рака на Радоје Звицер и Слободан Кашчелан. Вујотиќ и Звицер се осомничени од црногорската полиција дека нарачале и финансирале ликвидација на Милиќ Миња Шаковиќ, висок член на спротивниот шкаљарски клан. Инаку, Шаковиќ беше споменуван и во врска со ликвидацијата на лидерот на навивачите на Партизан, Александар Станковиќ, наречен Сале Мутави, близок пријател на Беливук, но тој никогаш не беше осомничен за тоа.

Криминалната група функционирала на ист начин како и кавачкиот клан во Црна Гора, но и нејзиниот српски огранок, предводен од Вељко Беливук и Марко Миљковиќ. Сите членови, како што се наведува, имале прецизно дефинирани улоги, биле поделени на организатори, координатори за набавка и продажба на дрога и оружје, на оние кои вклучиле нови членови во кланот при транспорт на дрога, оружје и пари и имале сметководители кој ги делеле и насочувале заработените пари. Како и нивните соработници во Белград, Беливук и Миљковиќ, кои беа уапсени во февруари, ја користеле апликацијата Скај за комуникација.

Тие комуницираа преку шифрирани телефони. Откриено е дека Вујотиќ ја снабдувал групата со кокаин од Шпанија и се грижел за транспорт на дрога, но и пари во готовина до Србија. Вујотиќ го користеше прекарот Лавитесе на апликацијата Скај, тоа беше откриено за време на истрагата.

Останатите членови на групата, а наводно околу 60 од нив биле уапсени, имале и свои прекари за тајна комуникација во која договориле шверц на дрога и оружје. Според Вијести, во документите од истрагата се наведува дека по апсењето на Кадивец на крајот на летото 2019 година, неговата невенчана сопруга Ана Марија Мандиќ, чиј прекар беше Цеца, презеде важна улога во бизнисот, и која пренесуваше пораки на другите членови на групата.

Тие исто така комуницираа за шверц на дрога и оружје, како и трансфер на пари во Србија со луѓе под прекарите Ноториус Биг, Мајстор, Хоум или Луси, Јоргиќ, Трипл ХХХ, Волфи, Матан, Мр. Најс, Роки Њу, Тесла, Бејл Њу, Лусбек, Бари, Лав Њу, Зио Втори, Корско, Јаре, Гонзалес, Болт, Сентурион, но нивниот идентитет не е утврден, стои во документите, а е откриено дека некои од уапсените ги користеле прекарите Коко, Коко Шанел, Рибар и Џокер.