Српскиот министер за образование, Младен Шарчевиќ, најави можност за комбинирана настава од септември, учениците ќе имаат една недала часови преку интернет, а секоја втора недела ќе доаѓаат на училиште.

Министерството за образование интензивно работи на подготовка на модели на настава за следната учебна година, а сите чекори што се преземаат се превентивни, така што во случај на пандемија во септември, сè ќе биде подготвено за учениците и родителите, вели тој.

Ако вирусот е присутен, но пандемијата се смирува, ние се подготвуваме за комбиниран модел. Ова практично значи дека учениците би имале часови на интернет, но ќе доаѓаат на училиште секоја втора недела, да прават вежби, дополнителни консултации и да одговорат.

Според Шарчевиќ организацијата на часови, па дури и комбинацијата, не е проблем за постарите ученици од основно училиште, средношколци и студенти на факултет. Посебно внимание е насочено кон најмладите ученици, односно оние од прво до четврто одделение од основното училиште, кои не можат да бидат сами дома.

Затоа сега се прават анализи колку деца имаат двајцата родители кои работат и дали компаниите во кои работат се подготвени да дозволат еден родител да работи од дома, вели тој.

Во секој случај државите се подготвуваат за образование и настава во услови пандемијата да продолжи и оваа есен.


Напишете коментар