Ултравиолетовото зрачење е вообичаен метод за уништување на бактерии и вируси. Сега истражувачите од Универзитетот во Тел Авив докажаа дека новиот коронавирус, САРС-КоВ-2, може ефикасно и брзо да се убие со употреба на ултравиолетови (УВ) диоди кои емитуваат светлина (УВ-светодиоди) на одредени фреквенции, пишува Јерусалим пост.

Откривме дека е многу лесно да го убиеме коронавирусот со ЛЕД-сијалици кои емитуваат ултравиолетова светлина, рече проф. Хадас Мамане, раководител на Програмата за инженерство на животната средина на Машинскиот факултет на Универзитетот во Тел Авив, кој ја води студијата со своите колеги, проф. Јорам Герчман и д-р Михал Манделбоим.

Таа рече дека на УВ-ЛЕД светилките им треба помалку од половина минута за да убијат повеќе од 99,9 отсто од коронавирусите.

Студијата е прва од ваков вид во светот. Статијата за него беше објавена на почетокот на овој месец во Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

Јерусалим пост многу пати пишуваше за Мамане. На почетокот на кризата со коронавирусот, нејзиниот истражувачки тим разви израелски, ефтин, децентрализиран, незагадувачки агенс за производство на етанол – а со тоа и средство за дезинфекција на рацете врз основа на алкохол – од растителен отпад, слама и преостанати влакна од хартија.

LED диоди се достапни во широк диапазон на бранови должини познати како А, Б и Ц, објасни Мамане. УВ-А има бранова должина во опсег од 315 нанометри (nm) до 400 nm. УВ-Б, исто така познат како среден бран, има бранова должина од 280-315 nm; УВ-Ц има бранова должина од 200-280 nm. УВ-А се емитува од сонцето (и вештачки извори како солариум) и е послаба од УВ-Б и Ц. Има некои придобивки за луѓето, како што е производството на витамин Д, но исто така предизвикува и изгореници од сонцето, а во некои случаи , рак на кожата. УВ-Б и УВ-Ц зрачењето скоро никогаш не стигнуваат до луѓето природно, бидејќи овие зраци се апсорбираат од озонскиот слој на земјата.