Ова се случи пред 10 години …

Беше март, а Аргентина играше пријателски натпревар против Германија.

Марадона во тоа време беше селектор на Аргентина, а по мечот со Германците седна во салата каде што се одржа прес-конференцијата. Тој беше подготвен да даде изјава, но тогаш се појави еден млад германски фудбалер и седна до него.

Тоа беше Томас Милер, дебитант во германскиот дрес, а Марадона прво му покажа дека не може да седи покрај него.

Кога „Ел Пибе“ виде дека и тој и Германецот ќе зборуваат на конференцијата, тој објасни дека Милер не може да дава изјави додека е таму, па во еден момент дури стана и си замина.

Тој рече дека е во ред Милер прво да даде изјава и дека ќе се врати кога ќе заврши.

“Само сакам да разјаснам нешто. Не знаев дека тој е играч. Претежно вакви конференции се само со тренерот. Му се извинувам на играчот”, се бранеше Марадона потоа.

Милер зборуваше за сè години подоцна, сеќавајќи се на тие настани.

“Марадона не ме препозна, но тоа не беше проблем. Тоа беше мојот прв натпревар за репрезентацијата. Може да кажете дека само што играв на тој натпревар, но …”, се смееше Милер зборувајќи за тоа, а потоа тој постигна гол.

“Околу три месеци подоцна, го потсетив господинот Марадона кој сум. Па на крајот тоа беше смешна приказна”, рече Милер алудирајќи на Светското првенство во 2010 година