„Мислам дека има добри шанси за победа. „Ако ме прашавте пред смртта на Џорџ Флојд, ќе му дадев помалку шанси, имајќи предвид како реагираше на епидемијата на Ковид-19“, изјавила експертката.

Браун истакнала дека заради протестот расте бројот на оние кои го делат мислењето на Доналд Трамп, и покрај тоа што порано „не биле воодушевени од него“. Според нејзиното мислење, проблемот со расизмот и полициското насилство ќе биде главна тема на следните избори.

Експертката, коментирајќи го масовниот бран на незадоволство низ целата земја, истакнала дека афро-американската заедница има сериозни проблеми во последните месеци, што ги предизвика пандемијата на коронавирусот, велејќи дека „сиромашните станале уште посиромашни“. Сепак, според американската професорка, конфликтот се заснова на традиционалните проблеми на темнокожната популација на САД, т.н. „системска нееднаквост“.

„Афроамериканците сакаат еднакво учество во животот на американското општество … Сè што сакаат е да се третираат како белци. Ние исто така веруваме во демократските вредности врз кои се темели нашата држава “, рече Браун, кој исто така ја претставува афро-американската заедница.

Да потсетиме, масовните немири во САд започнаа на 25 мај откако полицаец го задуши Афроамериканецот Џорџ Флојд.


Напишете коментар