По големиот скандал во Воено-медицинската академија во Белград, каде безживотното тело на Петар Симиќ (82) беше пронајдено во тоалетот дури четири дена по пријавата за неговото исчезнување, ВМА објасни како дојде до овој бизарен скандал.

Воено-медицинската академија (ВМА) соопшти дека безживотно тело на постар човек е пронајдено утрово во заклучената кабина на тоалетот на Центарот за итна помош на ВМА.

Истрагата на лице место ја извршиле полициски службеници, по што телото по наредба на надлежен обвинител било пренесено во Институтот за судска медицина на Клиничкиот центар на Србија, со цел да се утврдат причините за смртта. Властите откриле дека станува збор за Петар Симиќ (82).

Како што е утврдено досега, приемот на овој пациент е регистриран во Ургентниот центар на ВМА на 1 мај 2021 година во 08:40 часот поради болки во стомакот, без податоци за понатамошниот тек на згрижувањето.

Надлежните органи во моментов ги преземаат сите мерки и активности со цел да ги утврдат сите околности во врска со овој случај. Нагласуваме дека доколку се утврди дека има пропусти од страна на вработените во Воено-медицинската академија, тие ќе бидат строго санкционирани, се вели во соопштението на Воено-медицинската академија.

Ќерката на Петар Симиќ за медиумите изјави:

Добив повик да ме известат дека татко ми починал, а потоа немав никакви конкретни информации. Само кога отидов да го видам телото и ги зедов неговите работи, дознав дека татко ми е пронајден во тоалетот на ВМА, вели таа.

Како што вели, тој отишол во амбулантата во Воено-медицинската академија поради болки во стомакот. Се пријави во 8.40 часот, а потоа со часови чекаше на хирургот. Тој во 14.45 часот го известил семејството дека сè уште не е примен на преглед и бил многу лут. После тоа, тие изгубија секаков контакт со него бидејќи телефонот му се исклучи.

Ова е навистина неприфатливо. Неговото тело беше во тоалетот четири дена. Дури денес го најде чистачката. Поминав двапати покрај тоалетот и помислив да влезам да проверам дали е внатре, но, сепак, мислев дека за пет дена некој има влезено да ги исчисти тоалетот и дека би го нашле таму, додава таа.

И Маја и нејзината мајка, како што тврдат, неколку пати се јавувале во болницата, отишле таму да го бараат и објавиле информации на зградата на оваа институција, дури и не се сомневале дека Петар е таму цело време.