Шпанската полиција уапси државјанин на Босна и Херцеговина, кого го бараше хрватското правосудство од 2016 година, под сомнение дека извршил деловна измама.

  • 42-годишен маж е уапсен во крајбрежниот град Аликанте, каде што шетал по една од главните улици за време на полициската акција, воведен за да спречи ширење на ковида-19 – објави шпанската полиција.

Полициска патрола го обиколи градот во јужна Шпанија и провери дали граѓаните се придржуваат до полицискиот час. Тие го забележале и запреле споменатиот човек и при проверка на неговиот идентитет дознале дека Хрватката издала потерница за него, пренесуваат хрватските медиуми.

Случајот го презеде судот во Мадрид, каде истражниот судија треба да донесе одлука за неговата екстрадиција.