Пилотите, мајорот Дејан Крсник и капетанот прва класа Звонко Васиљевиќ, од 101-та ловечко-авијациска ескадрила на 204-тата воздухопловна бригада на ВО и ПВО на Војската на Србија, загинаа кога авионот Миг-21 се урна во атарот на селото Брасина кај Мали Зворник.

За Крсник ова требаше да биде последниот лет пред да замине во пензија, изјавија неговите пријатели и колеги за Информер.

Тој беше исклучителен човек, пријател и професионалец. Крсник и Васиљевиќ беа нашите омилени колеги – велат тие скршени од тага.

Крсник беше командант на 4-от авијациски оддел на 101-та ловачко-авијациска ескадрила. Роден е на 28.05.1971 година во Белград. Тој е во професионална воена служба од 30 јули 1994 година. Тој е оженет и татко на едно дете.

И тој беше единец. Неговиот син се запиша во пилотската академија во Врчац, следејќи ги стапките на неговиот татко. Мајорот требаше да заврши уште нешто друго во цивилниот живот и тој планираше да продолжи да работи како инструктор во Вршац, раскажаат пријателите на покојниот пилот.

Семејството дошло во Србија од Хрватска, од каде потекнува неговиот татко. Неговата мајка е родена во Витановац во близина на Краљево. Работела на клиниката „Ребро“ во Загреб како медицинска сестра.

Крсник помина низ сите боишта, а учествуваше и во одбраната на Србија во текот на НАТО интервенцијата во 1999 година. Тој сакаше да го школува својот син за да може утре да и служи во Армијата и да продолжи по неговите стапки.

Сите планови беа прекинати со фаталниот лет. Спасувајќи ги куќите од падот на авионот МИГ 21, Красник и Васиљевиќ отидоа во легендата.