Не верувам дека Бугарија ќе ја смени својата позиција и политиката кон Република Македонија. Очигледно, чекаме Република Македонија самата да почне да се однесува поинаку.

Ова го изјави на бТВ поранешниот министер за надворешни работи Ивајло Калфин.

Според него, бугарскиот аргумент за заедничка историја е несфатлив за Европа. Не само што ги прекинавме преговорите во Македонија, туку и со Албанија, рече тој.

Албанија нема да започне преговори сама, рече Калфин.

Ефектот што го постигнуваме е спротивен. Огромна антибугарска кампања. коментира тој.

Мора да бараме друга форма за решавање на проблемот со Република Македонија, рече Калфин.

Тој исто така ги коментираше пандемичните и социјалните мерки.

Според него, мерките не се доволно ефикасни. Луѓето кои имаат приход се поддржани, оние кои немаат приход се забораваат.

Има хаос во пензискиот систем, рече тој.

Заштедите на луѓето исчезнуваат, рече Калфин.

Калфин беше бугарски министер за надворешни работи од 2005 до 2009 година кога на власт е БСП а премиер беше Сергеј Станишев. Од 2014 до 2016 е вицепремиер во владата на Бојко Борисов. А од 2009 до 2014 беше европратеник.