Бугарскиот министер за одбрана, Красимир Каракачанов, го дефинираше вчерашното интервју на премиерот на Македонија Зоран Заев како мал чекор напред во вистинската насока дека спроведувањето на Договорот за добрососедство со Бугарија ќе биде закон.

На Националниот воен универзитет во Велико Трново, Каракачанов рече дека историјата на Бугарија и на Македонија е заедничка до 1944 година, но е дел од бугарската историја. На Бугарија и требаат гаранции кои можат да се дадат само со потпишан документ, нагласи Красимир Каракачанов.

Бугарија инсистира на тоа дека во договорот на ЕУ со Република Македонија треба да се наведе условот и да се стави до знаење дека Бугарија може да го прекине процесот на преговори во секое време кога договорот меѓу Бугарија и Македонија не се спроведува, рече Каракачанов. Тој инсистираше на тоа дека промената на позицијата кон нашата земја, прогласена од премиерот Зоран Заев, треба да надмине форма на декларација и интервју за медиуми и да стане меѓудржавен документ.

Декларацијата не е документ, не е меѓудржавен договор. Затоа сакаме или анекс, или нов договор, или потпишан протокол, во кој има многу јасни гаранции за тоа што ќе се случува, и кога тоа ќе се случи. Главната работа е говорот на омраза. Ние сакаме јасна гаранција за тоа како ќе се промени нивниот образовен систем, со рокови, бидејќи самиот процес на преговори е долг, може да трае до 10 години. Со цел да се согласиме да започнеме, сакаме напишан патоказ, вели Каракачанов.

Каракачанов му честиташе на премиерот Заев за искажаната позиција и посочи дека ако се движиме во оваа насока следната година, можеме да зборуваме за започнување на преговарачкиот процес за пристапување на Македонија во ЕУ.