Бугарскиот министер за одбрана и вицепремиер, Красимир Каракачанов истакна дека Софија продолжува да го поддржува истиот став за пристапување на нејзините соседи во Европската унија. Додека Скопје не се согласи на барањата на бугарската страна, Софија нема да може да го поддржи почетокот на преговорите за пристапување на Македонија во ЕУ, вели тој.

Според Каракачанов, во учебниците по македонска историја, авторите ги нарекуваат Бугарите татарско-монголско племе, окупатори и фашисти и додека тие пишуваат така за нас, не може да има разговор, рече тој.

Тие не направија ништо за три и пол години и сметаат на фактот дека, без оглед на одлуката на бугарскиот парламент и владата, тие ќе постигнат компромис – компромис со Бугарија. Тоа е невозможно, вели тој.

Вицепремиерот ги повика соседите да не се надеваат дека ставот на Софија ќе се промени благодарение на внатрешните и надворешните фактори. Ова првенствено се однесува на претстојните парламентарни избори во Бугарија, кои се планираат напролет, промената на американската администрација и претстојното словенечко претседателство во ЕУ.

Би било подобро за нив да се воздржат од вакви југословенски идеи. Јас разговарав со Заев најмалку четири пати во последните две години, но за жал, тие не ме разбираат. Проблемот не е во нас. Бугарија не ја блокира Македонија, туку политиката на Скопје ги блокира граѓаните на Македонија на патот кон Европската унија, заклучи Каракачанов


One thought on “Каракачанов: Ниту помошта на Џо Бајден нема да и помогне на Македонија да биде укинато бугарското вето”

Comments are closed.