Ова се болести што можат да се појават долго откако ќе помислите дека сте „завршиле“ со короната .

Во Србија, за време на пандемијата на коронавирусот, Клиниката за кардиологија КЦС се грижи за 30 проценти повеќе пациенти со срцев удар, односно извршува повеќе интервенции во акутен срцев удар отколку што беше пред пандемијата.

Постојат повеќе причини, вели кардиологот проф. Д-р Арсен Ристиќ, кој предупредува дека пациентите мора веднаш да контактираат со лекар доколку доживеат симптоми кои можат да укажат на срцев удар. Многумина се плашат од корона во болницата, но тоа е многу поголем проблем ако ги игнорираат срцевите проблеми или земаат лекови самостојно.

Како короната влијае на срцето?

„Прво, тоа предизвикува пневмонија, но може да предизвика и петнаесетина други: воспаление на срцевиот мускул, оштетување на внатрешниот слој на крвните садови … Околу 20 проценти од пациентите со коронавирусот добиваат и миокардија , и тоа е вистинска вредност, имајќи предвид како работи вирусот. “тој рече.

Понатаму, сè е комплицирано од формирање на тромб, и кога пневмонијата е насилна, размената на гасови во белите дробови е тешка и тоа мало ниво на кислород во крвта го оптеретува срцето. Ова е особено лошо за луѓето кои веќе имаат срцеви заболувања.

“Оние дваесет проценти од луѓето кои исто така добиваат воспаление на срцевиот мускул, не мора да го добиваат во раната фаза на инфекцијата. Може да се случи две или три недели до два или три месеци по болеста. Неодамна имавме тежок пациент, млад, во Ургентниот центар. “Еден месец по терапијата срцевата слабост му се влоши. Тоа е релативно честа појава. Постојат пациенти кои се опоравиле добро од тоа, но има, се разбира, пациенти кои претходно имале срцеви заболувања и не преживеале”, рече тој.