Картелот Ел Чапо и објави војна на најмоќната нарко банда во Мексико и ги испрати своите насилници во крвава битка. Војниците на наркокартелот Синалоа го прогласија своето присуство во западната мексиканска држава Најарит. Сепак, патиштата за трговија со дрога што минуваат низ неа главно се контролираат од картелот Халиско ново поколение (Ц CНГ), пренесува v. Дејли Стар.

На почетокот на овој месец, стрелците на картелот Синалоа го најавија своето пристигнување во западната мексиканска држава Најарит, во која доминираше ЦЈНГ.

Во алармантна снимка, гангстерите најавија почеток на „операцијата МХ“ и ветија „правда“, дури и заплашувајќи ги претставниците на локалната власт, рече Син Ембарго.

Буквите МZ се однесуваат на Исмаел „Ел Мајо“ Самбада, кој го презеде картелот откако беше екстрадиран и затворен во Ел Чапо минатата година.

Во видеото се споменуваат и Даниел Сауседо, зет на гувернерот и Родриго Бенитес Перез, директор на обвинителството во Најарит.

Наркозависниците предупредуваа дека „главата ќе им се трие“.

На прашањето дали извештајот е објавување на војна, Роберт Алмонте, експерт за картели и поранешен американски федерален маршал, за Дејли Стар изјави: „Да, верувам дека не е само во оваа држава, туку и како целина“.