Нема причина за прекумерна возбуда, барем не во блиска иднина.

Кина наскоро ќе даде значителен придонес во потрагата по вонземски живот со помош на својот БЕСПЛАТЕН радиотелескоп.

FAST (Aperture Spherical Telescope) официјално започна со работа во јануари и се користи за општо проучување, а по надградбата може да ги намали пречките и на друг начин да помогне во истражувањето. Телескопот има дијаметар од 500 метри, а неговите нови задачи нема да пречат во други научни мисии.

Сепак, нема причина за прекумерна возбуда, барем не во блиска иднина. Иако има некои „интересни сигнали“, од нив не се очекува да потекнуваат од „интелигентниот живот“.

Радио сигналите обично потекнуваат од пулсари или случајни брзи радиофреквенции.

Меѓутоа, доколку случајно има вонземјани кои емитуваат радио сигнали, FAST ќе ги зголеми шансите за нивно детектирање.


Напишете коментар