Кина ќе стане најголемата економија на светот во 2028 година, пред Соединетите држави. Ова ќе се случи пет години порано од претходните прогнози поради различното економско закрепнување на двете земји од ударите нанесени од пандемијата на коронавирусот, соопшти тинк-тенкот во својот годишен извештај објавен денес, пренесе БТА.

„Веќе некое време, економската војна и војната со мека моќ меѓу САД и Кина се распространета тема во глобалната економија. Пандемијата на „Ковид-19“ и соодветните економски последици секако го наведоа ова ривалство во корист на Кина, се вели во документот на Центарот за економски и деловни студии.

Во извештајот се наведува дека Кина вешто управувала со пандемијата преку строги заклучувања воведени во рана фаза. Додека се наоѓаше на Запад, пандемијата му зададе удар на долгорочниот раст. Ова значи дека релативните економски перформанси на Кина се подобри.

Кина се очекува да постигне просечен економски раст од 5,7 проценти годишно во периодот 2021-2025 година, пред да се намали на 4,5 проценти од 2026 до 2030 година.

Додека Соединетите држави веројатно ќе забележат силен пораст на пандемијата во 2021 година, нивниот раст ќе забави на 1,9 проценти годишно помеѓу 2022 и 2024 година и на 1,6 проценти после тоа.

Јапонија ќе остане трета по големина економија во светот, изразена во долари, до раните триесетти години на овој век, кога ќе биде заменета со Индија, како резултат на што Германија ќе падне од четвртото место на петтото.

Велика Британија, која сега е на петтото место, ќе падне на шесто место во 2024 година. Но, и покрај влијанието на излегувањето на земјата од единствениот пазар на ЕУ следната година, се предвидува дека БДП деноминиран во долар во Велика Британија ќе биде за 23 проценти повисок од оној на Франција во 2035 година, потпомогнат од водството на Велика Британија во сè позначајната дигитална економија.