Кинеските здравствени експерти повикаа на прекин на употребата на вакцината против корона вирусот на компанијата Фајзер на стари лица поради смртта на повеќе луѓе во Норвешка, објави кинескиот весник Глобал тајмс.

Кинеските здравствени експерти ги повикаа Норвешка и другите земји да ја прекинат употребата на mRNA-вакцини за коронавирус произведени од компании како што е Фајзер, особено кај постарите лица.

Ова барање беше предизвикано од сомнежи во безбедноста на овие вакцини во врска со смртта на 23 постари Норвежани кои примиле вакцини, пишува весникот, повикувајќи се на интервјуирани експерти.

Според кинескиот имунолог, на кого се повикува весникот во својата анализа, новата вакцина заснована на mRNA била развиена брзо и никогаш не била широко користена за спречување на заразни болести, а нејзината безбедност не е потврдена со широко распространетата употреба при вакцинација против луѓе.

Кинески експерти истакнуваат дека смртта треба внимателно да се анализира за да се утврди дали смртта била предизвикана од вакцини или од некое хронично заболување.

Од своја страна, вирусологот од универзитетот во Вухан, Јанг Жангци, рече дека ако се докаже дека смртните случаи биле предизвикани од вакцини, тогаш ефективноста на вакцините Пфајзер и другите вакцини против МРН нема да биде толку голема како што се очекуваше, бидејќи основната цел на вакцината се базира на на mRNA – третман на пациентот.

Претходно беше објавено дека 23 лица починале во Норвешка откако ја примиле вакцината од американската компанија Фајзер и германскиот стартап Бионтек.