Кинескиот јуан може да стане трета најголема глобална валута до 2030 година, по доларот и еврото, сметаат аналитичарите во „Морган Стенли банка“. Уделот на јуанот во светските резерви во моментов е под 2 проценти, но во најлош случај ќе се искачи на 5 проценти, а во најдобриот случај на 10 проценти.

Јуанот беше вклучен во валутата СДР во 2016 година и оттогаш централните банки во некои земји формираа резерви во кинеската валута. На крајот на 2019 година, 70 централни банки имаа вклучено барем еден јуан во своите резерви, додека во 2018 година имаше 60. Сепак, вкупното учество на јуанот во глобалните девизни резерви не надминува 2 проценти.

Според статистиката на ММФ, во првиот квартал од 2020 година, учеството на доларот во светските резерви е 61,9 проценти, учеството на еврото 20,05 проценти, учеството на јуанот 5,70 проценти, а учеството на фунтата 4,43 проценти.

ЈП Морган неодамна стана првата корпорација која целосно ја контролира својата деловна активност во Кина. Другите големи глобални играчи, вклучително и UBS Group AG, Nomura Holding и Credit Suisse, го следеа нивниот пример.