Работите на сообраќајниот коридор од Нови Сад до Рума ќе започнат следната година и ќе бидат во вредност од 606 милиони евра. Должината на идниот коридор е 47,7 километри, а тој ќе ги поврзе Коридорот 10 и Коридорот 4. Интересно е што на него ќе се наоѓа тунелот Иришки венец, кој е долг 3,5 километри, и кој ќе биде најдолг во Србија.

Клучниот градежен објект на патот од Нови Сад до Рума ќе биде двоцевкастиот тунел низ Фрушка Гора, долг 3,5 километри, од Ириг до Парагово и уште еден мост преку Дунав, долг 1,8 километри.

Коридорот е дел од патот Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница – граница со Босна и Херцеговина.

Комерцијалниот договор за изградба на т.н. Фрушкогорски коридор со кинеската компанија ЦРБЦ, вреден 606 милиони евра, беше усвоен од српската Влада, а Министерството за градежништво и инфраструктура потсетува дека Србија доби потврда од кинеската Ексим банка, односно кинеското Министерство, дека е одобрен кредитот за финансирање на тој проект.

Еве како ќе изгледа целиот проект вреден 606 милиони евра: