Меѓу вакцинираните се извршните директори на Синовац и Синофарма, шефот на воениот оддел за медицински истражувања и експерт за биосигурност во Кинескиот центар за превенција и контрола на болести.

Во град во источна Кина, властите започнаа експериментална програма за вакцинација против коронавирус, иако вакцината не ја поминала последната фаза од клиничките испитувања. Пред болницата во Јиву, стотици луѓе чекаа во редот уште пред да таа да се отвори за да примат вакцина за која се плаќа хонорар од околу 60 американски долари, пренесува Би-Би-Си.

Да потсетиме, Кина досега вакцинираше десетици илјади свои граѓани со експериментална вакцина против коронавирус.

Во јули, Кина започна со реализација на итна програма за развој на вакцини против вирусот САРС-КоВ-2 и нуди три експериментални дози развиени од лабораторијата на државниот фармацевтски гигант Кинеска Национална фармацевтска група (Синофарм) и Синовац Биотех, котирани на берзата во САД. Четвртата вакцина, поддржана од КанСино Биолоџис, којс беше одобрена од кинеската војска за употреба уште во јуни.

Пекинг не објави податоци за примената на вакцината кај одредени целни групи во земјата, како што се медицинскиот персонал, транспортните работници и работниците кои работат на пазарите на храна. Кинеската група Синофарм, која развива две вакцини и Синовац, потврдија дека досега се вакцинирани најмалку десетици илјади луѓе. Синофарм соопшти дека доставила стотици илјади дози бидејќи една од нивните вакцини вклучува две или три дози за некое лице да се смета за вакцинирано.

Меѓу вакцинираните се извршните директори на Синовац и Синофарм, шефот на воениот оддел за медицински истражувања, како и експертот за биосигурност во Кинескиот центар за спречување и контрола на болести (ЦДЦ) Гуижен Ву.

Досега, од вакцинираните, никој не се разболе. Не забележавме несакани несакани ефекти, рече таа, додавајќи дека барем една од вакцините ќе биде целосно подготвена за јавна употреба до ноември.

https://www.bbc.com/news/av/embed/p08vk5sp/54582150